Äntligen

Vi har längtat och väntat och nu äntligen är det dax att bege oss mot Köpenhamnsvägen. Lägenheterna är fyllda av flyttlådor och papperskassar, redo att byta hem. Det är nu det börjar...på riktigt. Ett liv tillsammans. Hans och hennes, mitt och ditt - upphör att existera. Det känns skönt. För att citera Robert Broberg "Jag har aldrig varit lyckligare än nu".


Asien och Europa via USA

Skräckfilmgenren har sedan länge stått nästintill still när det kommer till originalitet med få undantag. De få undantag jag rakt upp och ner kommer på just nu är Los Sin Nombre, Orphan, [Rec], El Orofanato och Hostel. Förutom Hostel är ingen av dessa från USA för originalitet är väl inget man förknippar USA med, iallafall inte när det kommer till ny skräckfilm. Förstå mig rätt jag älskar skräckfilm från alla delar av världen, bra som dåliga, och filmer som Friday the 13th, A Nightmare on Elm Street, Halloween, Jaws och The Texas Chainsaw Massacre var nog de som formade mitt intresse för skräckfilmen.
Idag har USA blivit det nya Italien som hoppar på med en nyinspelning av en kassasuccé från någon annan del av världen så fort de bara kan. De filmer jag tänker på först och främst är Ju-On och Ringu, de väldigt underhållande och obehagliga förbannelse-sagorna från Japan de sedan spelade in på nytt som The Grudge (originalregissören Takashi Shimizu skötte regin även där) och The Ring.
Efter kom Spanien då deras [Rec] blev nyinspelad till den ganska kassa Quarantine.
Ungefär samma tid exploderade Frankrike med fantastiska Haute Tension, À l'intérieur och Ils. Ingen av dessa har blivit nyinspelade, inte än iallafall och det tackar jag för!
Ju-On kommer jag så väl ihåg första gången jag såg, jag blev livrädd. Ringu samma sak men efter dem så var det "svart långt hår och vita i ansiktet asiater" överallt och det blev till en parodi. Där dog den asiatiska skräcken. Strax efter kom El Orofanato och [Rec] och ett hopp växtes återigen inom mig om en skräck som skrämdes. För några veckor sedan såg jag [Rec] 2 och då förstod jag att även Spanien förmodligen redan nått sin pik. Nu är det bara att vänta på nästa land att hitta något som verkligen skräms, Tyskland kanske?

Freaks and Geeks

http://www.imdb.com/title/tt0193676/
Det är ett mysterium hur en serie som Freaks and Geeks kan läggas ner efter bara 18 avsnitt när serier som t.ex. The O.C., Beverly Hills 90210 eller That 70´s Show kan sändas år ut och år in. Freaks and Geeks kan vara det bästa som gjorts inom hela ”gå på högstadiet och försöka passa in” genren. Det är precis vad serien handlar om, att växa upp och att försöka finna sin identitet.
Serien är skapad av bl.a. Judd Apatow som även ligger bakom stor filmer som The 40 Year Old Virgin och Knocked Up. Han lyckas skapa en genuin stämning som få i Hollywood lyckas med, han får det att kännas äkta. Skådespeleriet är på hög nivå från alla parter och de flesta gick vidare till andra större projekt efter Freaks and Geeks. Seth Rogen är nog den som lyckats bäst med filmer som Knocked Up, Zack and Miri Make A Porno och Pineapple Express. Men även Jason Segel syns i tv-rutan var och varannan dag i How I Met Your Mother och James Franco känner vi igen från Spider Man trilogin.
Freaks and Geeks utspelar sig 1980 och alla som växte upp under 80-talet känner igen allt så väl. Här finns kläderna, frisyrerna, musiken, filmerna, datorspel typ amiga, Dallas, dungeons & dragons, kassettband, ja allt du kan tänka dig som hör 80-talet till. Men det som framförallt gör den unik är att dialogen och karaktärerna känns så äkta och att man som åskådare känner igen sig själv…ibland allt för väl.
Nej usch och fy till NBC som lät denna pärla försvinna allt för tidigt.




Filmer Värda Att Nämna - Sedda Januari och Februari

The Hills Run Red (2009) http://www.imdb.com/title/tt0907676/


Skräckfilm i samma stil som The Hills Have Eyes  och The Texas Chainsaw Massacre. Även om den är inspelad 2009 så har den ändå en 70-tals känsla vilande över sig filmen igenom.
Ett skräckfilms freak har fått nys om en skräckfilm som försvunnit helt från marknaden och det enda som finns kvar är en blodig trailer. Han och några polare bestämmer sig för att göra en dokumentärfilm om filmen och försöka finna originalet samt regissören som sedan länge varit försvunnen.Fullt ös i 90 minuter med allt som hör en bra skräckfilm till. En av de bättre i genren de senaste åren!

 

Avatar (2009) http://www.imdb.com/title/tt0499549/


Efter allt jag läst och sett om filmen var jag tvärsäker på att den skulle hamna långt under förväntningarna. Men ack så fel jag kunde ha. Att se Avatar i 3-D var en helt fantastisk upplevelse där man klev in i en alternativ drömvärld. Allt var så vackert att man glömde bort den ganska mediokra storyn som i grund och botten handlade om ont och gott. Åter igen ett bevis på att allt James Cameron tar sig an blir till guld. Se den på bio i 3-D!

 

Luca Il Contrabbandiere (1980) http://www.imdb.com/title/tt0081081/


Lucio Fulci´s stenhårda maffia-rulle går under många alternativa titlar där de kändaste nog är The Smuggler och Contraband. Lucio Fulci har länge varit en av mina absoluta favorit regissörer ända sedan jag såg hans mästerverk The Beyond. Jag har länge velat se hans tagning på maffigenren och nu så har filmbolaget Njuta Films gjort det möjligt, helt ocensurerat med all sin ”blood, gore and guts”. Som alltid när det gäller italiensk b-film från 70-80 talet så är storyn det sekundära och våld, blod, naket och överspel det primära, så också här. Men tycker man om italiensk b-film så är detta ett måste!

 

Ninja Assassin (2009) http://www.imdb.com/title/tt1186367/


Inte sedan 80-talet har jag sett röken av en ninja film. När jag var liten så såg jag American Ninja 1-5 om och om igen och tyckte att det var bland det tuffaste jag någonsin sett. Ser jag om dom idag så är de nog inte särskilt tuffa. Det var hur de var klädda med ju mörkare kläder de hade desto mer bad ass var de, deras mystiska meditationsprocedurer med fingrarna böjda i konstiga kombinationer och såklart deras vapen med kaststjärnan som nummer ett.
Jag hade nästan helt glömt bort dem och så kom Ninja Assassin ut, och vilken ninja film det är! Handlingen är nästintill obefintlig, blodet sprutar åt alla håll i härlig pastelliknande färg och den tuffa tjejen blir kär i den coola ninjan, kan det bli mycket bättre? Klart det kan men inte inom ninja genren. Regissören James McTeigue har helt fattat poängen. Skit i djupa relationer och detaljerad story och ersätt det istället med mängder av blod och snygga slagsmålscener.

 

The Howling (1981) http://www.imdb.com/title/tt0082533/


Joe Dante’s varulvsrulle är tillsammans med John Landis: An American Werewolf In London förmodligen den bästa varulvsrullen som gjorts. Förvandlingsscenerna är helt outstanding och när man tittar på remaken av The Wolfman undrar man hur sakta tekniken har utvecklats de senaste 30 åren. Storyn är underbar med en slags psykadelika som genomsyrar hela filmen. Har ni inte redan sett den så gör så!

 

Shutter Island (2009) http://www.imdb.com/title/tt1130884/


Shutter Island är nog årets hittills största besvikelse. Det är svårt att tro när det på pappret ser så bra ut. Martin Scorsese bakom kameran och Leonardo Di Caprio framför och dessutom att den bygger på Dennis Lehane´s roman med samma namn.
Helt genomrutten är den inte. Den är supersnygg och scenerna från nazi-tyskland är fantastiska, men storyn i helhet håller inte med den otäcka stämningen som aldrig infinner sig och med slutets stora antiklimax. Synd.

 

Cabin Fever 2: Spring Fever (2009) http://www.imdb.com/title/tt0961722/

Den första Cabin Fever filmen är fortfarande en stor favorit hos mig. Om ett köttätande virus som bokstavligen äter upp ett gäng kåta ungdomar mitt ute i ingenstans. Tyvärr är regissören Ti West ingen Eli Roth och när det nu är dags för ett gäng ungdomar att gå på skolbal så är det mest samma sak som innan fast mycket sämre. Ett stort plus för musiken dock som är det bästa med hela filmen.

 

Lolita (1997) http://www.imdb.com/title/tt0119558/


Ok jag har inte sett Stanley Kubrick’s original av någon anledning men efter att sett Adrian Lyne´s version så känns det inte som jag behöver det heller. Att något så förbjudet kan filmas så vackert är osannolikt men Lyne har lyckats perfekt. Han får åskådaren att efter filmens slut känna sig illa till mods.  Allt är supersnyggt. Fotot och Jeremy Irons är magnifikt. Åter igen bevisar Irons att han är en av vår tids stora skådespelare!


The Ghost Who Walks

Lovande debut av Karen Elson. Producerad av och inspelad i Jack White´s studio, Third Man Studios i Nashville. Släpps i sommar.

http://www.youtube.com/misskarenelson#p/u/0/WsNhwMDC1yM

RSS 2.0