Målet Är Ingenting - Vägen Är Allt

Ja visst är det så, iallafall i Robert Broberg´s fall. I sommar fyller han 70 år varav 53 av dom har varit på scenen och det är imponerande!
Jag har tyckt om Robban ända sedan jag var liten då min far spelade skivorna "Upp Igen" och "Raket" om och om igen i bilen. Låtar som ”Likbil”, ”1983 års Ängel”, ”Bredaschlade Tanter”, ”Det Är Inget Särskilt Med Mej – Usch”! och ”Du Är Min” var det enda jag nynnade på dagarna i ända. Jag har lyssnat på mycket musik genom åren men Robban är en av de få artister som jag fortsatt att lyssna på även i vuxen ålder.
Första gången jag såg honom var i Karlskrona 2001 på hans "Nära" turné och det var bättre än jag kunde tänka mig. Hans förmåga att fånga ögonblicket och även manipulera det blev jag mycket imponerad utav. Det dröjde två år tills jag såg honom igen, då i Lund på hans "Gilla Läget" turné. Det var t.o.m. ännu bättre med starkare låtar och en närvaro som jag aldrig sett en då 63-åring ha tidigare. 2007 i Malmö såg jag honom framföra hans "Höjdare" som han gjort 17 år tidigare i ett fullsatt Globen i Stockholm. Jag kom då på mig själv tänka att detta nog blir den sista gången jag kommer få se honom live och det kändes lite som ett avsked, men icke! I fredags ställde han sig på samma scen som jag såg honom 3 år tidigare med ett något liknande koncept som tidigare med gamla såsom nya klassiker varvat med några sällan spelade låtar. I röd skjorta, blåa uppkavlade byxor, röda bowling-skor och spretigt hår kom han in med ett lock på huvudet och spelade "Lockrop". Sedan följde en livshistoria uppbackat av ett mycket kompetent 5-mannaband. Det började med berättelser om tafatta försök till att träffa tjejer med låtar som "Elisabeth", "Ta På Dej Den Röda Jumpern Baby" och "Gummimadrassen". Sedan tog konserten en mörkare riktning med berättelser om livets ständiga motgångar med låtar som "Jag Ska Inte Ligga Lik", "Ingenting Är Evigt", "Barhopping eller Tårar På Min Kudde", "Jag Älskar Dig Ditt Helvete" (där Robert bytte ut den blåa gitarren till elgitarr) och "Mörkret". Med låten "Upp Igen" tog konserten en snabb vändning där det handlade om att orka resa sig upp igen och inse att det alltid finns något mer. "Jag Tror På Kärleken", När Verkligheten Blir Sagolik", "Vatten", "Båtlåt" och "Maria-Therese" avslutade konserten och det fick mig att inse att få svenska artister idag kan möta sin publik med sådan värme och humor som Robert Broberg kan. Robert Broberg är Sveriges absolut viktigaste ordkonstnär, och har alltid varit även om han denna gång inte levererade några nya "Höjdare".


Ett Papper Fyllt Med Ord

Gick igenom lite papper idag och hittade en lapp med ord. Skrivna av mig någongång, någonstans under min vistelse i USA:

needless to say

the seasons are changing
it's getting cold
the fuel is all gone
it's consuming my soul
all fades away
like a ship leaving shore
trying to figure out
what's the right thing to do
the answers are all there
i just choose not to see...


M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan kan vara en av de mest begåvade regissörerna i sin ålder Hollywood har just nu. Ändå så är det konstigt att varenda film han har gjort så bygger han upp en fantastisk och obehaglig stämning ända fram till slutet av varje film där vi, publiken lämnas med stor otillfredställelse, antiklimax. Många har jämfört honom med en ny Hitchcock och jag håller med till viss del. Det finns få regissörer kvar idag som fortfarande kan bygga upp den där speciella stämmningen som Hitchcock var så fenomenal på att göra. Vi har Roman Polanski, Brian de Palma och Dario Argento, fast det är egentligen bara Polanski som fortfarande håller mitt intresse uppe. Hans filmer från 1990-talet är faktiskt mina personliga favoriter.
Tillbaka till Shyamalan. Igår kväll så såg jag om hans The Village. Jag fick ett plötsligt sug att se om den då bilder, färger, scener och känslor plötsligt dök upp i mitt huvud. Hela upplägget är lika enkelt som fenomenalt. En grupp människor lever avskilt från den verkliga världen efter att de tröttnat på allt meningslöst våld som omringade dem i deras tidigare del av livet. Deras lilla samhälle är omringat av ett enormt skogsområde och det är inte tillåtet att gå förbi en viss gräns, då blir "de som inte nämns vid namn" tvugna att ingripa. So far so good men sen liksom händer ingenting väsentligt och den obehagliga stämning som byggts upp under en dryg timme bara försvinner. Detta är samma sak som med hans andra filmer: Unbreakable, Signs och The Happening. Hans Lady in the Water var ett riktigt bottennapp som kan glömmas direkt och The Sixth Sense har jag alltid tyckt varit väldigt bra men något överskattad. Synd. Men The Village och The Happening har jag iallafall gjort om något i mitt huvud nu och de blev precis så som jag ville ha dem...

Country Playlist

De senaste 4-5 månaderna har jag kommit in i en musikgenre som jag alltid haft lite svårt för; Countryn. Jag har alltid gillat Hank Williams, Jimmie Rodgers, Patsy Cline och de flesta av de tidigare från 1930-50 talet. Den senare perioden däremot har jag nästintill jämnställt med den svenska dansbandgenren, men så fel jag kunde ha. Det enda som snurrar i ipoden, cd-spelaren och vinylen är nu Country i alla dess former. I och för sig så kommer jag nog aldrig att uppskatta 1990-2000-talet (med få undantag då) som rent ut sagt suger hårdare än de flesta andra musikgenrer. Jag kommer ihåg när jag satt i en bil på väg till Arizona, USA där det var reklam om alla dessa oändliga radiokanaler där de spelade country. Till slut orkade jag inte mer och satte på den obligatoriska bland-cdn istället. Jag vet inte om det är så överallt i USA men att de kan hoppa över att spela all den fantastiska musik som skapats där de senaste 80 åren och istället spela all den helt värdelösa så kallade countryn ala 2000 är för mig helt obegripligt.
Tänkte därför ge en liten spellista till alla er som inte förstått storheten med bra country än:
I valfri ordning:

* Gene Clark - Gypsy Rider
* Don Gibson - Far, Far Away
* Merle Haggard - I'll Always Know
* The International Submarine Band - Blue Eyes 
* Carl Smith - There's Nothing As Sweet As My Baby
* Gram Parsons - She
* Hank Thompson - A Six-Pack To Go
* Dock Boggs - New Prisoner's Song
* George Jones - If Drinkin' Don't Kill Me (Her Memory Will)
* Lucinda Williams - Right In Time
* Hank III - Country Heroes
* Pure Prairie League - Angel # 9
* Conway Twitty - I See The Want In Your Eyes
* Loretta Lynn - Don't Come Home A-Drinkin' (With Lovin' On Your Mind)
* The Flying Burrito Bros - Dark End Of The Street
* Jimmie Rodgers - Blue Yodel (T For Texas)
* Townes Van Zandt - Waitin' Around To Die
* Dolly Parton - We Used To
* The Byrds - You Don't Miss Your Water
* Garth Brooks - The Thunder Rolls
* Hank Williams - Alone And Forsaken
* Patsy Cline - Three Cigarettes In An Ashtray
* The Louvin Brothers - There's A Higher Power
* Dillard & Clark - Through The Morning, Through The Night
* Lefty Frizzell - Saginaw, Michigan
* Bob Dylan - Wallflower


Tog bara en låt per artist och har säkert glömt viktiga artister och låtar, men det är en start iallafall....

RSS 2.0